12 Ağustos 2013 Pazartesi

AŞK VE KARANLIK/AMOS OZ


Gönderen: Selgin GB





Bugün Kitaplık Kurdu ile en sevdiğim, bir daha okumayı mutlaka istediğim kitaplardan birini paylaşmak istiyorum.

Oldum olası bize anlatılanların gerçekleri yansıtmadığını düşünmüşümdür. Bu dünyanın neresinde olursa olsun çok değişmiyor galiba. 2006 yılında Orhan Pamuk'la birlikte Amos Oz da Nobel adayları arsında yer alıyordu. Diğer isimler kimlerdi hatırlamıyorum ama Amos Oz hakkında okuduğum bölük pörçük şeyler özellikle de yaşamı ile ilgili olanlar ilgimi çektiği için bu kitabı okumam gerektiğini düşünmüştüm.

Kitabın kapağında "Roman" yazıyor olması sizi yanıltmasın, bu bir anı-biyografi kitabı. Amos Oz, çocukluğunun hatırlayabildiği günlerinden başlayarak yaşamını anlatıyor. Amos Oz, Doğu Avrupa'dan İsrail'e göç eden bir ailenin çocuğu. Babası Litvanya'dayken "Yahudiler, Filistin'e gidin" ve Filistin'e gittikten sonra da "Yahudiler, Filistin'den çıkın" söylemini fazlasıyla yaşamış biri.

Amos Oz'un anne ve babası tipik Doğu Avrupalı Yahudiler'in birer örneği olarak birçok dilde okuyup yazabiliyorlarmış. Kronik depresif annesi, Amos Oz 12 yaşındayken intihar edince belki de Amos Oz'u asıl şekillendiren Kibutz hayatı başlamış.

Okur kitabın sayfalarında aslında bize İsrail - Filistin hakkında anlatılanların birçoğunun doğru olmadığı ya da çarpıtıldığını kuvvetle hissederken bir çocuğun da büyüyüşüne tanıklık ediyor.

Amos Oz'u en azından bu kitabı ile okumak ve tanımak gerekir diye düşünüyorum. Meraklısına bir de link vereyim, The Paris Review'daki röportajına da buradan ulaşabilirsiniz:



Aşk ve Karanlık/Amos Oz
Doğan Kitap/2006, 1. bası/648 sayfa
Çeviren: Gülden Şen
Otobiyografik roman 


Hiç yorum yok:

HANGİ KİTABI ARAMIŞTINIZ?